Johannes L. 2003

af Jakob Birk Hansen
Johannes L. var målet for klubbens månedsdyk i april 03. Skibet er en tysk coaster, som forlist i 1979. De 5 mand ombord blev reddet, men de har også næsten kunne vade i land, for det dybeste sted omkring vraget er 9 meter. Da vraget er forholdvist nyt, overskueligt og på lavt vand, er det nok et af de mere almindelige dykkermål for nyuddannede dykkere.

Vi mødtes som sædvanlig klokken 7 og pakkede straks klubbilen med udstyr. Til de flestes overraskelse trillede vi afsted allerede 7.15 og ikke omkring 8-tiden som vi ellers plejer (resten af turen foregik iøvrigt også med næsten militærisk præcision). Selv om vi er en social dykkerklub, var 9 mennesker i klubbilen lige i overkanten. Kell kørte derfor til Helsingør i sin egen bil. Maria og Bjørn kørte med ham. Thomas, Sune, Flemming og jeg selv kørte med Anders som chauffør, i klubbilen, der dog ikke lød helt som den plejer. Jeg blev helt nostalgisk, for det var næsten som at høre min hedengangne Polo årgang 81 tøffe afsted om vinteren. Netop som vi kørte på motorvejrsafkørslen ved Helsingør satte motoren ud, og straks blev stakkels Sune mistænkt for ikke at have fyldt benzin på kareten. Efter et lille minuts tid fik Anders dog motoren startet igen og vi kænguruhoppede videre til færgen.

jhsl03 anders og thomas i bilen

Anders og Thomas

jhsl03 kell og maria i bilen

Kell og Maria

Kell parkerede, og med bussen fyldt og tilråb til færgebilletdamen blev bussen skudt op ad rampen. Vi nød et par “spændende” ostemadder i cafetariet og så hvordan en HH Ferries færge kan lappes med gaffa tape. Vel i havn kørte vi sydpå, og fandt parkeringspladsen ved nudiststranden (som i øvrigt var tom).

jhsl03 kell_færgen

På færgen

jhsl03 kell_klargøring

jhsl03 kell_klargøring2

Klargøring

Anders udpegede vraget, 200 meter fra kysten, og gav instrukser for dykket. Hurtigt var første og andet hold i vandet. Ingen navne nævnt, men to CMAS***-dykkere endte i første omgang et par hundrede meter skævt af vraget ….. hrrhøm. Jeg skulle dykke sammen med formand Kell, og vi gjorde os klar efter en halv times tid. Dette var kun mit ottende dyk, men andet dyk ved Johannes L. Desuden var det mit første dyk i år, hvilket også kunne mærkes i benene, da vi havde aftalt at vi svømmede i overfladen derud. Johannes L. ligger på siden med bunden ind mod land.

jhsl03 anders og flemming med grej

Anders og Flemming klargører grejet

jhsl03 kell_3ivandet

På vej i vandet

Kell og jeg giver ok-tegn og synker stille og roligt ned langs bunden af skibet, næsten oppe ved stavnen. Det er skønt at være under vandet igen. Bunden af coasteren er fuldstændig tildækket af muslinger og alger. Sigten er fin og under os kan vi se bunden komme mod os. Vi svømmer rundt om stævnen, hvor sandbunden går lidt ind under skibet. Foran på dækket står forskellige tilgroede “dimser”, sikkert taljer, små master og lignende. Vi glider videre ind i det store lastrum, som der er adgang til gennem to store luger i dækket. Herinde er mørkt, så vi tænder begge vores lygter og lyser rundt. Mellem de to luger hænger noget der nok blev brugt som pressening mellem dem, dengang skibet stadig flød. Oppe mod loftet – den tidligere inderside af lastrummet – er der små luftlommer, lige store nok til at få toppen af hovedet over vand. Kell prøver at sige noget, men munden blæser bare bobler i vandet. Jeg griner og vi dykker nedad igen. Vi når styrehuset og glider rundt om nogle rør. På den anden side er der to små huller, som er skylight til motorrummet. Lygternes lys trænger ikke langt ind der. Længere bagude mellem to dæk er en bred indgang. Kell svømmer ind og orienterer sig. Jeg følger lige efter. Foroven er små vinduer hvor lyset trænger ind, og jeg er overrasket over hvor lidt sand og mudder der bliver hvirvlet op af vores finner. Forenden af gangen slår Kell en lille salto nedad. Jeg får vendt mig knap så elegant. I det næste rum ligger et badekar. Jeg griner så boblerne står ud af munden – nogen har vist glemt at slukke for vandet. Efter et hjørne er vi pludselig ude i frit vand igen, mellem styrehuset og lastlugerne. Omkring til bagerste ende og ned til roret og skruen. Bladene på skruen er savet af. Længere ude ligger en stor trekantet tingest. Jeg ved ikke hvad det er, men måske noget fra en hejseanordning. Vi svæver igennem den og tager endnu en runde om skibet. Det er blevet tid til at dykke mod overfladen, så vi glider op mod den øverste skibside igen. Efter ok tegn til hinanden og til land bliver vi enige om at dykke langs strandbunden ind mod land. Overfladesvømning er ikke for os. På vej ind ser jeg to store rødspætter. Den ene bliver bange og stikker af. Masser af sandorme og andre dyr graver, puster og sørger for liv da vi når til den yderste revle. Vi rejser os op og dykket er forbi.

jhsl03 kell_stranden

jhsl03 kell_stranden2

jhsl03 kell_dykkerleder

Klargøring

Sidste hold dykkede mens vi pakkede sammen og gjorde klar til hjemturen. Færgeoverfarten til Helsingør var jo hurtigt overstået, men på motorvejen gav klubbilen op igen. Selvfølgelig på en strækning uden nødspor. Den kunne dog lige trille hen til et lille indhak hvor vi alle hoppede ud af bilerne. Sune hældte fem liter benzin fra reservedunken, men lige meget hjalp det. Da Anders og Thomas poppede motorhjelmen åben så vi hvorfor bilen har hostet hele dagen. Den ene tændhætte var røget af tændrøret. Så kom der fut i det røde lyn igen og vi trillede til byen. Efter udpakning i det efterhånden ganske gode vejr drog vi hver især hjemad efter et dejligt dyk i Sverige.

jhsl03 hele holdet

Hele holdet

jhsl03 sune og anders i gården

De to arrangører, Sune og Anders, slapper velfortjent af efter turen

(foto: Jakob Birk Hansen og Kell Skytt)