Junior sommerlejr 03

af Maria Kaspersen

Jeg er netop kommet hjem fra Samsø, hvor jeg har været på sommerlejr den sidste uges tid.

Miljøudvalget i DSF havde lovet at komme til Samsø og fortælle ungerne lidt om de dyr og planter, man finder på dykkene. Jeg deltog som en del af miljøudvalget.

Lørdag den 21.6.03 om aftenen tog jeg til Samsø. Børnene og deres ledere skulle først ankomme søndag. Vi skulle blive 225 mennesker, hvor af 145 var børn.

Søndag tog jeg med 7 andre ud og dykke på et vrag der hedder Teglvraget. Vraget ligget på omkring 3-4 meter og er fyldt med teglsten og teglrør.

juniorsommerlejr_03 (1)

Al dykning på sommerlejren er fridykning. Det havde jeg ikke rigtig prøvet før, så jeg var lidt nervøs for, hvordan det skulle gå. Det er slet ikke så svært og man er fri på en helt anden måde end med apparatet.

Det meste af søndagen gik med at juniorerne blev hentet i havnen og derefter pakkede ud. Ud på eftermiddagen skulle alle vestene afprøves.

Det foregik på den måde, at ungerne stillede sig op på 3 rækker kun iført fridykkervest og badetøj. Så gik de ud i vandet til en leder, der pressede dem under vandet indtil de hev deres CO2 patron.

Mandag blev alle ungerne vækket kl. 7.00 og inden morgenmaden kl. 8.00 skulle de i havet til morgenbadning. Uden våddragt… De der sprang over fik en af de sure tjanser, som at skrælle kartofler (til 225 msk.) eller at samle skrald på lejrpladsen.

Så begyndte dykningerne. Børnene blev delt op i 3 hold, der blev kørt 3 forskellige steder hen på øen. Forbundet havde lejet to lastbiler til at køre udstyr på og en bus der kom og hentede os og kørte os til dykkerstederne.

juniorsommerlejr_03 (2)

På dykkerstedet blev der lavet et dykkerområde ved markere hjørnerne med dykkerflag, to på land og to i vandet.

Børnene skulle dykke to og to med makkerline og overfladebøje. Jeg dykkede med en der hedder Thomas fra Finne- & apperat udvalget. Han havde heller ikke fridykket før, med det gik alligevel fint. Der var et rigtig godt dyk. Der var meget strøm og rigtig meget at kikke på.

Om aftenen var det St. Hans, og det var blevet regnvejr. Vi gennemførte heksebrænding, båltale og midsommervisen med hjælp fra paraplyer og en masse benzin…

Tirsdag kom Hans (ikke St. Hans, men formanden for Miljøudvalget) og vi tog med et hold ud på dykkerstedet. Vi samlede en masse dyr og planter i en balje og børnene stillede spørgsmål. Det var meget lærerrigt både for børnene og mig. En blå brandmand, en krabbe der mangler en klosaks, tangnåle og mosdyr på de store alger var noget af det dagen bød på. Senere på dagen blev vi (Hans og jeg) kørt til et andet dykkersted, hvor Samsø lokal tv lavede en reportage om sommerlejren.

Onsdag var det store vanddag. Det der foregik på denne dag var, at forbundets 3 bananer (2 store og en lille) og en badering blev trukket rundt i vandet med juniorer på. En vældig sjov dag for både børn og voksne. Om aftenen var der natdyk. Alle ungerne skulle stille på stranden i fuldt udstyr og hvis de så ville melde fra skulle de gøre det der. Ikke noget med at ligge og putte i soveposen. Vi havde ti hold i vandet ad gangen. Hver dykker havde et knæklys i maskeremmen, og hvert hold havde en plasticdunk med lys i. Det så vildt flot ud. Senere på natten fik jeg muligheden for et flaskedyk, og det var bare fedt, selvom der aldrig blev dybere end 3.9 meter. Der var rigtig mange fladfisk, store krabber og søstjerner.

De fleste havde vist nogle gode dyk den nat. Selvom der var mange, der syntes det var koldt og de var trætte.

Torsdag var der dykning igen. Jeg tog med et hold ud for at “lave miljø” som de sagde, men denne gang var jeg alene. Jeg fik fat i en makker. Vi dykkede en times tid i det flotteste klare vand og samlede ting ind. Mange af de dyr vi fandt var de samme som jeg havde fanget med Hans og jeg kunne svare på det meste og resten kunne jeg slå op i bøgerne. Ungerne syntes, at det var rigtig sjovt at få lov til at pille og holde dyrene, men det helt store hit var, da den store krabbe begyndte at spise af en knivmusling.

juniorsommerlejr_03 (3)

Fredag var der skattejagt. Der blev lavet et dykkerområde i vandet og 90 mursten med nummrer blev spredt i dette område. Alle 145 unger blev sendt i vandet sammentidig denne gang dog uden makkerline og med bøje på alle dykkere. Det så rigtig fedt ud, da fløjten lød og alle juniorerne stormede ud i vandet på samme tid.

Præmierne var doneret af dykkerbutikker rundt om i landet. Der var 6 dykkerure, finner, masker, bøjer, års abonoment på dyk og 4 juniorer fik gavekort til deltagelse i en nordisk sommerlejr. Flotte præmier efter min mening. Bagefter var der skattejagt for lederne og der blev også kæmpet. Jeg måtte desvære ikke deltage, da jeg var med for forbundet og ikke som leder. Øv…

Om aftenen lavede de forskellige klubber underholdning og der blev delt pokaler ud for bla. bedste teltorden og årets dykker.

Da ungerne var lagt i seng slappede lederne af med en kop rødvin.

Lørdag pakkede vi sammen og tog hjem.

Jeg havde en dejlig tur, og har virkelig fået lyst at starte en juniorafdeling i ISK. Jeg har lært en masse af de ledere, der var med om, hvordan man kører sådan et hold, så jeg håber, at der er nogen i klubben der vil hjælpe mig lidt. Og måske tage med til næste år…

Maria

Se mange flere billeder fra turen på hjemmesiden for
Undervandsgruppen Poseidon-Als
ved at trykke her

(foto: Undervandsgruppen Poseidon-Als)